IVAM—CENTRE JULIO
GONZÁLEZ
21 / 23 OCTUBRE 2022
Notes sobre l'edició sostenible

Al llarg d’aquesta publicació es tracen una sèrie de preguntes a col·laboradors, amigxs i participants de la fira, que aborden la idea de sostenibilitat en les pràctiques contemporànies de l’edició independent. També inclou dos textos que des d’Esbarjo considerem fonamentals per a aquesta recerca. “Cap a un Model Editorial Autosustentable” de Marc Fischer i “Com preparar-se per al col·lapse del sistema editorial de publicacions” d’Eric Schierloh.

“Notes sobre l’edició sostenible” és la primera publicació d’Esbarjo Art Books i es troba disponible per a la seva lliure descàrrega.

— DESCARREGAR PDF

Book Book-Shelf

Enguany el treball en la fira s’ha regit sota l’exploració de la idea de sostenibilitat. Un concepte ampli que inclou accepcions com la sostenibilitat dels projectes autogestionats, la sostenibilitat de comunitats locals i la sostenibilitat ecològica.

BOOK BOOK-SHELF és un sistema modular de mobiliari dissenyat exclusivament per a Esbarjo 2022 obra del dissenyador valencià Vicent Orts. L’encàrrec parteix de la premissa d’aprofitar materials utilitzats –i en actual desús– durant l’edició anterior de la fira, amb l’única condició que qualsevol persona pugui autofabricar-se qualsevol dels dissenys.

El disseny resultant sorgeix de l’estudi i l’experimentació amb els propis llibres. En aquest cas, s’aprofiten les seves propietats físiques per a fer construccions. A partir d’aquest exercici, s’arriba a la conclusió que un llibre obert en posició vertical genera tres punts de suport, un trípode. Aquesta estructura bàsica d’equilibri permet col·locar una superfície horitzontal sobre ella i apilar més llibres, generant així un sistema modular del qual treure prestatgeries, seients i expositors per a llibres.

— DESCARREGAR PDF